Földényi Irma

földényi irma diploma 01

Az idén meghívást kaptam a MOME formatervező diplomavédésére opponensként. Földényi Irma diplomamunkáját véleményezhettem, nagy élmény volt, nemcsak a megtisztelő felkérés miatt, de az innovatív és inspiráló koncepció miatt is. Az alábbi szöveg az elhangzott opponencia szövege.

földényi irma diploma 02

Földényi Irma – Eco-Highway, Világítás fenntartható energiák segítségével 2020 – Opponensi vélemény / Moholy-Nagy Művészetri Egyetem / Formatervező Szak, Ipari Formatervező Szakirány, 2009 / Témavezető: Stefan Lengyel / Konzulens: Philips Design Eindhoven / Opponens: Maurer Klimes Ákos

„sok kicsi sokra megy”

Nem tudom, hollandul van-e hasonló jó tanács, de Földényi Irma PHILIPS-nél kidolgozott diplomamunkájának lényegét a „sok kicsi” elve jelenti számomra.

Amikor meghallottam a témát egyszerre lettem izgatott és várakozásokkal teli, ugye tényleg egy eco tárgyat látok majd, ugye nem csak valamilyen „izé” lesz napelemmel a hátán, ahogy a divatos designpályázatokon megszoktuk. Vajon hogy lehet majd felkutatni, megérteni és megértetni egy jövőbemutató témát?

egyszerűen

Mert Irma munkájának legfőbb értéke az egyszerűségében van. Egyszerű és világos prezentációban kísérhettem figyelemmel a folyamatot az ötlettől a dokumentációig, minden fölösleges kommunikációs technikától megfosztva végiggondoltatta velem a működés folyamatát, és megmutatta a munkája által elérhető célt.

A kommunális hálózatokon kívüli, azaz off-grid, tehát önellátó rendszerek szükségessége vitathatatlan, fejlett és fejlődő településeken egyaránt. Az energiaigényes javak iránti feltartóztathatatlan vágy végnélkül növeli a városok energiaszükségleteit, megterhelve a már kiépült, vagy a még ki sem épült infrastruktúrát. Irma kutatása során technológiai megoldást keres a problémára, de ez a megoldás cseppet sem technokrata, ügyesen egyensúlyoz az innováció és az emberi reakciók határán.

A választott technológiai megoldás üzenet értékű: egy rossz rendszerből nyerni energiát. Az elképesztően rossz hatékonyságú, komoly zajterhelést produkáló, óriás légellenállású autók menetszelét fogja munkára a zajvédő fal felületét felhasználva. A piezó-kristály mint technológia, koncepció szinten jó megoldásnak mutatkozik, hatékonyságára a mérnöki számítások adhatnak választ. Hasonló teszteket igényel majd, hogy a hullámzó felület látványa hogyan befolyásolja az autóvezetőket.

Az elektromos energia elfolyik kezeink közül, ahogy hitelkártyánkon sem látszik meg, hogy költünk, de ha szomjasak vagyunk, és poharunk üres, azonnal érzékeljük a hiányt. Irma koncepciója a nehezen megtermelt többletenergiát érzékelhetővé kívánja tenni, ami a tárgy életén túlmutatva elindíthat egy fontos tanulási folyamatot, hogy „az energia értékes”. A napi termelést és a fogyasztást a villanykapcsolónkon is követhetjük, érdekes lehet eldönteni este, hogy hálózati vagy általam termelt áramot használok-e az olvasólámpámhoz. A képződött többletet az autópályán is jelzi, bár a „hajts gyorsabban, több energia keletkezik” képzettársítás nem túl szerencsés.

A táblákat borító lamellák formája beszédes, keskeny nyaktaghoz levélszerűen kapcsolódnak a felületek, világosan mutatva működésük lényegét, hullámzásuk mesterséges lombkorona érzetét kelti bennem. A választott anyag színe fehér, ahogy a diplomadolgozat borítója is, ez az egyszerűség jól kiemeli a hatékony tervezői gondolkodást. Irma munkáját kiválónak tartom, nem csak a társadalmilag érzékeny témaválasztás miatt, hanem mert a kitűzött célt következetesen valósította meg. A szükséges munkarészek arányosak, a koncepcióban teljes folyamatot rajzol, elméleti hiányosságok nélkül. Ez a tervezői módszer sok további sikeres munka alapja lehet.

földényi irma diploma 03

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: