orsó

bobbin-02-copy

Ez egy bobbin, vagy orsó, vagy mi – na most a varráshoz értők jól megszidnak, hogy még azt sem tudtam kideríteni mi ez. Ez egy csodaszép vasdarab, aminek fantasztikus áramvonalas formája van. Mindent tud amit a szép formáról tudni lehet, erőt sugárzó, dinamikus, eszköztelen és bájos egyszerre. Van benne valami a gépesztétikából, a fegyverek célszerű rendezettségéből. Biztosan tudom, hogy ez nem öncélú forma, az áramvonalasságának funkciója van – még ha nem is értem micsoda. A tompa grafitfényű oxidált felülete is különleges, mint egy régi sokat tapintott vasszobor. Fabergé-ék műhelye készítette acéltojást tartó töltényekre hasonlít.

Ha a hasát is megnézed feltárul előtted a bálna belseje. Minden egy kicsit aszimmetrikus, kicsit túllóg, de nyilván az ismeretlen cél érdekében. A rugóacél lemez edzett kék színe és a miniatűr szorítólemezke hagyta nyom még inkább a precizitás érzetét kelti. A külső páncélban fínom szerkezet lakik, ha hosszú körömmel – nézd azt az íves helyet, mint a zsebkéseken – félretolod a lemezkét, a varázsszelence fedele fölpattan, és kiderül mit rejt a bálna gyomra.

bobbin-04-copy

Kedvesemmel egy londoni ócskapiacon akadtunk egy nejlonzacskó vegyes gombra, sokféle színű és minőségű gomb volt benne, gondolom kisöpörték egy fiók alját. Öt fontot kértek érte. Hazaérve kibontottuk a csomagot, ezerféle különböző gyönyörű és értékes antik gyöngyházgomb és mandzsetta volt benne – és ez az elkatrész is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: