seprű

Nemrég Nürnbergben jártam, és volt egy kis időm körülnézni a helyi piacon. Találtam egy keféket áruló nénit, legalább százféle különböző seprűt és kefét tartott – nemhiába, a Németek precíz nemzet – és nem tudtam ellenállni ennek a seprűnek. Sajnos németül nem tudok, így nem tudtam meg pontosan mire használják, de kötési módja, és egyszerűsége lenyűgözött. A seprű saját anyagából kialakított nyél, és a fokozatosan legyezőalakra nyíló forma szinte keleties hatású, a kötözőanyaga ellenben a legmodernebb kék damilszál.

Itthon rákerestem a seprű szóra, a néprajzi vonatkozások mindig izgalmasak, kimeríthetetlen kútját jelentik a legkülönfélébb használati módoknak, elgondolkodtató, hogy a népi hiedelemvilág a legegyszerűbb használati eszközöknek milyen széles jelentéstartalmát ismeri, ezt találtam:

seprű, söprű: 1. → söprűkötés. – 2. A → népi hitvilág elterjedt, sokféle célra, elsősorban → rontás elhárítására használatos → mágikus tárgya. Eredetileg általában nyírfavesszőből készült, így örökölhette a → nyírfának tulajdonított rontáselhárító hatást. A ház és főleg az istálló ajtajába támasztották, hogy a „rossz” vagy a → boszorkány be ne mehessen; különösen ha a lakók távol voltak vagy az istállóban újszülött állat volt; de ilyen jellegű használata az emberi élet és gazdálkodás, házimunkák sok mozzanatát végigkísérte (pl. szoptatós anya lábát villámlás esetén rátette, megrontott tehén → tejét seprűre fejték, a vetőmagot átcsurgatták rajta; → szemverés esetén a kiscsirkéket húgyos seprűvel csapkodták meg; a → vihar elhárítására seprűt dobtak az udvarra stb.). Másrészt a seprű a boszorkány közismert attributuma: elterjedt hiedelemmondák szerint seprű átadásával adja át a tudományát, ill. rajta lovagol. – Irod. Szendrey Zsigmond: A varázslatok eszközei (Ethn., 1937).

Az ajtó elé állított seprű jelzi, hogy a háziak nincsenek otthon. Egyúttal védekezés rontás ellen is (Szilágyballa, v. Szilágy m., 1941)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: